4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Στις ειδικές διαδρομές του ράλλυ Γαλλίας με Citroen DS3 Racing

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Ημερομηνία: 28 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου
Αυτοκίνητο: Citroen DS3 Racing
Οδηγοί: Θάνος Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης
Διαδρομή: Παρίσι-Στρασβούργο-Παρίσι
Χιλιομέτρα: 1.648

Smells like... WRC spirit

Δεν είναι μόνο... τα σημάδια στο κορμί του, αλλά και το πνεύμα αυτού του διαφορετικού Citroen DS3 με τον κωδικό «Racing» που φέρνει στο μυαλό κάτι από Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

ΟΣΟΙ λάτρεις του Π.Π.Ρ. έχουμε μεγαλώσει με αφίσες και φωτογραφίες στα δωμάτιά μας αγωνιστικών αυτοκινήτων που έγραψαν ιστορία στις ειδικές διαδρομές και στιγμάτισαν με τον τρόπο τους τον καθένα από εμάς. Μάλιστα, εκείνη τη «ρομαντική» εποχή το όνειρο μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά, αφού η FIA φρόντιζε για την έκδοση δελτίου αναγνώρισης (ομολογκασιόν) για αρκετά από τα αυτοκίνητα που θέλαμε να δούμε σε αγωνιστική δράση. Κάπως έτσι βρεθήκαμε (κάποιοι νοερά, κάποιοι πραγματικά) στο τιμόνι αυτοκινήτων όπως είναι η Lancia Delta HF Integrale, τα Ford Escort και Sierra Cosworth ή η Toyota Celica GT-4. Τροφή για όνειρα, λοιπόν, και όχι μόνο! Με την πάροδο του χρόνου οι κανονισμοί άλλαξαν, οι αυτοκινητοβιομηχανίες το εκμεταλλεύθηκαν και, με εξαίρεση τις Mitsubishi και Subaru, οι αγωνιστικές ρεπλίκες μοιάζουν πλέον με είδος προς εξαφάνιση.
Από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στο θεσμό, η Ford έκανε την υπέρβαση και κέρδισε τις εντυπώσεις με την παρουσίαση των «ειδικών» εκδόσεων του Focus RS. Αυτή που δεν είχε πραγματοποιήσει ποτέ ένα ανάλογο εγχείρημα ήταν η Citroen, η οποία αποτελεί τον αυτοκράτορα της σύγχρονης εποχής του θεσμού, με έξι τίτλους τα τελευταία οκτώ χρόνια, όντας και 2η στη σχετική λίστα πίσω από τη Lancia. Οι Xsara και C4 μπορεί να είχαν κορυφαίες εκδόσεις, αλλά καμιά τους δεν έφερε στοιχεία που να τη συνδέουν με την κορυφαία -κατά πολλούς- μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αυτό άλλαξε με την παρουσίαση του νέου DS3 με τον κωδικό «Racing» - αποκυήματος του αγωνιστικού τμήματος της Citroen...

Τόπος γέννησης: Βερσαλλίες...
Στο «μαιευτήριο» της Citroen Racing, δίπλα από τα αγωνιστικά DS3 WRC, γεννήθηκε και το DS3 με το χαρακτηρισμό «Racing». Εκεί, λοιπόν, στις Βερσαλλίες, δημιουργήθηκε η μοναδική μέχρι στιγμής κατασκευή που συνδέει μοντέλο της γαλλικής εταιρείας με τις αγωνιστικές καταβολές της. Από την πλευρά μας, δεν κρύβουμε ότι πιέζαμε αρκετό καιρό να το «βάλουμε στο χέρι». Έτσι, με δεδομένο ότι στη χώρα μας θα εισαχθούν ελάχιστα κομμάτια, ύστερα από την απαραίτητη συνεννόηση με την επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία και τις άμεσες ενέργειές της, βρεθήκαμε στο Παρίσι στα κεντρικά της Citroen. Εκεί μας περίμενε το Citroen DS3 R (έτσι θα το αποκαλούμε από εδώ και πέρα), και μάλιστα στα χρώματα με τα οποία το έχουμε συνδέσει: μαύρο με πορτοκαλί πινελιές... Και επειδή, είπαμε, έχουμε αδυναμία στο WRC, η γνωριμία μας μαζί του συνδυάστηκε με τη διεξαγωγή του Ράλλυ Γαλλίας. Του δέκατου γύρου του θεσμού, ο οποίος και λαμβάνει χώρα από πέρυσι στην Αλσατία, κάνοντας παρελθόν το θρυλικό Γύρο της Κορσικής. Κίνηση που για πολλούς αποτελεί ιεροσυλία, αλλά σε κάθε περίπτωση στέφθηκε με επιτυχία. Με την απόσταση που χωρίζει Παρίσι και Στρασβούργο να αγγίζει τα 500 χιλιόμετρα, η συμβίωσή μας με το DS3 Racing αναμενόταν... μακρά!

Analyze that
Τελικά σε χώρες του εξωτερικού, όπως είναι η Γαλλία στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχεις κανένα λόγο να αγοράσεις αυτοκίνητο επιδόσεων. Τα όρια ταχύτητας σε συνδυασμό με την αυστηρή αστυνόμευση δε σου επιτρέπουν να απολαύσεις την ισχύ και την ταχύτητα ενός μοντέλου του είδους. Τουλάχιστον στον αυτοκινητόδρομο... Σεβόμενοι τα όρια, τα οποία αξίζει να σημειώσουμε ότι αλλάζουν με γελοίο ρυθμό, αναλόγως ακόμα και της κλίσης του δρόμου (!), ξεκινήσαμε την παρατήρηση του DS3.
Κατ’ αρχάς, είναι διαφορετικό, και το δείχνει. Το μαύρο χρώμα του αμαξώματος σε συνδυασμό με την πορτοκαλί οροφή, τις ίδιου χρώματος ζάντες και τις αντίστοιχες πινελιές στην εμπρός μάσκα και στους καθρέφτες δημιουργούν μια ιδιαίτερη αντίθεση. Σύμφωνοι, κάποιοι θα πουν υπερβολική, άλλοι όμως θα τη λατρέψουν. Ο κωδικός «DS3» ξεχωρίζει τόσο στην οροφή όσο και στο πλάι χαμηλά, μπροστά από τους πίσω τροχούς, και μάλιστα σε καρό φόντο, θυμίζοντας τις αγωνιστικές καταβολές του μοντέλου. Στο εσωτερικό το πορτοκαλί μέταλλο κυριαρχεί κατά μήκος του ταμπλό, ενώ λεπτομέρειες από ανθρακόνημα σε τιμόνι και κονσόλα συμπληρώνουν την εικόνα. Βέβαια, δε λείπουν και τα μπάκετ καθίσματα, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι ίδια με αυτά του 207 RC, στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο φέρουν την υπογραφή «Citroen Racing»! Το αγωνιστικό τμήμα της γαλλικής εταιρείας, παρ’ όλα αυτά, τη μεγαλύτερη προσοχή την έδωσε στα μηχανικά μέρη και στην εξέλιξή τους, ώστε να δικαιολογείται και ο χαρακτηρισμός «Racing»...
Ξεκινώντας από τον κινητήρα, η ισχύς αυξήθηκε από τους 156 στους 202 ίππους! Για να επιτευχθεί αυτό, έγιναν αλλαγές στο τούρμπο και στη χαρτογράφηση του κινητήρα, την ώρα που η μέγιστη πίεση υπερπλήρωσης αυξήθηκε στα 2,2 bar! Με αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε, πέρα από την ισχύ, η ροπή, και μάλιστα κατά 15%, αγγίζοντας πλέον τα 28 χλγμ. από τις 2.000 έως τις 4.500 σ.α.λ.! Και φυσικά κάπου εδώ θα θυμίσουμε πως πρόκειται για Γάλλους, οι οποίοι ως είθισται έχουν τον τρόπο τους αναφορικά με την οδική συμπεριφορά και τον τομέα της ανάρτησης... Νέες είναι οι ρυθμίσεις σε ελατήρια και αμορτισέρ, ενώ αυξημένα κατά 20 χλστ. είναι τα μετατρόχια εμπρός και πίσω, όταν το αμάξωμα έχει χαμηλώσει κατά 15 χλστ. Τα δύο τελευταία στοιχεία, σε συνδυασμό με τις ζάντες των 18 ιντσών, δίνουν μια εντυπωσιακή εικόνα στο DS3 R. Πιο φαρδύ και επιθετικό, από κάποιες γωνίες σίγουρα θυμίζει τον «ξάδερφό» του που φέρει τα χρώματα της Red Bull...

Περάσαμε τα σύνορα;
Απορροφημένοι και συγκεντρωμένοι στο DS3 R, ύστερα από αρκετά χιλιόμετρα παρατηρήσαμε γύρω μας και είδαμε ότι όσο απομακρυνόμασταν από το Παρίσι και πλησιάζαμε προς το Στρασβούργο το σκηνικό άλλαζε. Η ύπαιθρος και η αρχιτεκτονική των σπιτιών άρχιζαν να θυμίζουν περισσότερο Γερμανία, την ώρα που οι ονομασίες των πόλεων περιλάμβαναν όλο και πιο πολλούς... φθόγγους! Περιοχές όπως η Σαράμπλ, η Σαβέρν και το Μαρμουτιέ έδιναν τη θέση τους σε πόλεις όπως το Μολσχάιμ, το Μούλτζιγκ και το Χάγκεναου. Ο λόγος είναι απλός. Η περιοχή της Αλσατίας έχει... τάσεις σχιζοφρένειας!
Αρχικά ήταν μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 17ο αιώνα, και συγκεκριμένα το 1648, εκχωρήθηκε στη Γαλλία. Από τότε άλλαξε τέσσερις φορές χέρια ανάμεσα σε Γάλλους και Γερμανούς! Το 1871 ενσωματώθηκε στους τελευταίους, για να επιστρέψει στους Γάλλους μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Έλα, όμως, που κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου το Γ΄ Ράιχ ανέκτησε την περιοχή... Το πηγαινέλα τελείωσε το 1944 με το τέλος του Πολέμου, οπότε και η Αλσατία επέστρεψε οριστικά στους Γάλλους. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι γερμανικές επιρροές στην περιοχή να είναι σημαντικές. Δεν είναι μόνο τα τοπωνύμια που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, αλλά και η γενικότερη ατμόσφαιρα στον αέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές επιγραφές είναι γραμμένες στα γερμανικά, την ώρα που οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν και τις δύο γλώσσες! Δεν είναι τυχαίο ότι στις ειδικές διαδρομές οι εκφωνητές απευθύνονταν και στις δύο γλώσσες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και μια μικρή μερίδα κατοίκων, και συγκεκριμένα μεγαλύτερων σε ηλικία, που κάνει χρήση μιας ιδιαίτερης διαλέκτου, της αλσατικής, η οποία αποτελεί κράμα των δύο προαναφερθεισών.
Φτάνοντας στο Στρασβούργο και πλησιάζοντας προς το κέντρο της παλιάς πόλης, αρχίσαμε να παρατηρούμε την εξαιρετική αρχιτεκτονική των κτιρίων, αλλά και τον ποταμό Ιλ που τη διασχίζει. Πρόκειται για παραπόταμο του Ρήνου, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πλωτός, την ώρα που υπάρχουν κανάλια σχεδόν σε κάθε σημείο της πόλης! Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Αλσατία οφείλει το όνομά της στο συγκεκριμένο ποταμό, αφού το «Elsass» στα γερμανικά σημαίνει «περιοχή του Ιλ». Σήμερα, το Στρασβούργο, εκτός από πρωτεύουσα της Αλσατίας, είναι μία από τις δύο έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (η άλλη είναι οι Βρυξέλες), ενώ εκεί εδρεύουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από το 1949 το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πότε θα «στρίψουμε»;
Όσο όμορφο και αν είναι το Στρασβούργο, και η Αλσατία γενικότερα, εμείς είχαμε τη δική μας αγωνία. «Πού είναι οι ειδικές διαδρομές; Πότε θα δοκιμάσουμε πραγματικά το DS3 R;» Εύλογες απορίες ενός... αναστατωμένου συντάκτη. Αποχωριστήκαμε τον αυτοκινητόδρομο και με το road book του αγώνα σε ρόλο Ευαγγελίου κατευθυνθήκαμε στις ειδικές διαδρομές γύρω από το Χάγκεναου, τη γενέτειρα του Σεμπαστιάν Λεμπ. Σπαζοκεφαλιά! Όπως και στο Ράλλυ Γερμανίας, το οποίο επί τη ευκαιρία διεξάγεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Στρασβούργο, οι ε.δ. είναι ένας συνδυασμός κεντρικών αρτηριών και βοηθητικών στενών κομματιών που περνούν μέσα από χωράφια και αμπέλια... Καμία σχέση με Παύλιανη ή Φτέρη.
Βολευτήκαμε στο εξαιρετικό κάθισμα του DS3 και αμέσως διαπιστώσαμε ότι παρέχει πολύ καλή πλευρική στήριξη. Η θέση οδήγησης είναι αντίστοιχου επιπέδου, και σε αυτό παίζει ρόλο, εκτός από το μπάκετ, και ο αριθμός των ρυθμίσεών του. Το πρώτο κομμάτι της ειδικής ήταν ό,τι έπρεπε για να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις του DS3 R και εκείνο στις... δικές μας. Γρήγορες και μέτριες στροφές σε φαρδύ δρόμο, χωρίς να ρισκάρεις να προκαλέσεις ζημιά. Τέρμα γκάζι, και η πρώτη έκπληξη ήταν άμεση! «Πού είναι οι 202 ίπποι;» Επιταχύνοντας, η αίσθηση που αποκομίζεις δεν είναι αντίστοιχη με αυτήν που θα περίμενε κανείς από ένα αυτοκίνητο αυτής της ισχύος. Παρ’ όλα αυτά, αρκεί μια ματιά στο ταχύμετρο αλλά και στον τρόπο που αλλάζουν οι παραστάσεις γύρω σου, για να συνειδητοποιήσεις ότι «τα χιλιόμετρα είναι πολλά». Η λειτουργία του κινητήρα είναι αυτό που ονομάζουμε... ηλεκτρική. Χαμηλά, και συγκεκριμένα λίγο κάτω από τις 2.000 σ.α.λ., αποκρίνεται αμέσως στο πάτημα του πεντάλ της βενζίνης και επιταχύνει χωρίς να κομπιάζει σχεδόν μέχρι το όριο περιστροφής του, χωρίς ουσιαστικά κενά στην απόδοσή του. Καμία σχέση με εκρήξεις και ξεσπάσματα υπερτροφοδοτούμενων συνόλων... Το σύστημα διεύθυνσης, αν και ηλεκτρικό, έχει νέα χαρτογράφηση, έτσι ώστε να είναι πιο ακριβές και άμεσο. Η αίσθησή του, λοιπόν, μπορεί να μην είναι αντίστοιχη με αυτήν ενός Cooper S, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα προβληματίσει, μεταφέροντας τις απαραίτητες πληροφορίες στο χειριστή. Αντίστοιχου επιπέδου είναι ο επιλογέας, ο οποίος, αν και δε θα σε κερδίσει με τον τρόπο που «κουμπώνει», σε κερδίζει με την ακρίβειά του, ενώ δείχνει έτοιμος να υποστεί και τις πιο απότομες αλλαγές.
Σε γρήγορους ρυθμούς και σε επιφάνειες με υψηλό δείκτη πρόσφυσης, κάτι που διακρίνει τους γαλλικούς δρόμους, το DS3 R έμοιαζε να κινείται σε ράγες. Ακόμα και με το ESP απενεργοποιημένο (απενεργοποιείται πλήρως, ενώ έχει δεχθεί και αυτό τις περιποιήσεις του τμήματος της Citroen Racing), σε δρόμους με καλή πρόσφυση είναι αυστηρά ουδέτερο. Ειδικά στα γρήγορα κομμάτια, αν το εμπιστευθείς και στηριχθείς στο εξαιρετικό πλαίσιο, μπορείς να κινηθείς πολύ γρήγορα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Σε αυτές τις συνθήκες «όπλο» στα... πόδια του χειριστή είναι τα εξαιρετικά σε αίσθηση και απόδοση φρένα. Εφοδιασμένο με δίσκους της Citroen Racing διάστασης 323 χλστ. και 4πίστονες δαγκάνες της Brembo, ακινητοποιείται σε χρόνο dt, ενώ επίσης προτρέπει τον οδηγό να φρενάρει σχεδόν στην είσοδο της στροφής! Και όλα αυτά χωρίς σημάδια κόπωσης, παρά τη σκληρή χρήση. Απλώς, εξαιρετικά!
Ωστόσο, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Γαλλίας περιλαμβάνουν περάσματα μέσα από στενούς δρόμους, χωριά και αμπελώνες, όπου ο δείκτης πρόσφυσης είναι σαφώς χαμηλότερος και η άσφαλτος πολύ χειρότερης ποιότητας. Και εκεί το στοιχείο που μας εντυπωσίασε είναι η ανάρτηση. Οι ανωμαλίες του οδοστρώματος (όσοι έχουν δει τα σχετικά in-car από το Ράλλυ Γαλλίας θα καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται) απορροφώνται με ένα μαγικό τρόπο, την ώρα που σε καμία περίπτωση δε χάνεις το τιμόνι και τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το οποίο διατηρεί παντού την εξαιρετική κατευθυντικότητά του. Αναμφίβολα θυμίζει... ένδοξες γαλλικές κατασκευές του παρελθόντος, από όπου δε λείπουν και οι τάσεις υπερστροφής, κατόπιν όμως παραγγελίας του οδηγού. Στοιχείο που χαρακτηρίζει κάθε αυτοκίνητο με αγωνιστικές καταβολές από το... γαλατικό χωριό. Σε κάθε περίπτωση, ο γνώστης μπορεί να το οδηγήσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Υπερστροφικά, τοποθετώντας το πριν από τη στροφή ή και περισσότερο συνετά, έχοντας να αντιμετωπίσει την υποστροφή, που, λόγω της αυξημένης ισχύος, σε γλιστερό οδόστρωμα κάνει την εμφάνισή της, με τον εσωτερικό τροχό να βρίσκεται συνήθως στον αέρα. Κρίμα που οι Γάλλοι δεν έκαναν ένα βήμα παραπάνω και δεν τοποθέτησαν ένα μηχανικό μπλοκέ διαφορικό, το οποίο θα του προσέδιδε περισσότερο αγωνιστικά χαρακτηριστικά.

Tous avec Seb! (Όλοι μαζί σου, «Σεμπ»)
Οι ειδικές διαδρομές, όμως, δεν ήταν σχεδιασμένες για εμάς, και από την Παρασκευή το πρωί οι οδηγοί του WRC ήταν οι πρωταγωνιστές των αλσατικών δρόμων. Όλες τις προηγούμενες ημέρες ο άνθρωπος που συγκέντρωσε τα βλέμματα επάνω του, αλλά και την υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής, και όχι μόνο, ήταν ο Σεμπαστιάν Λεμπ. Από το Στρασβούργο και το Χάγκεναου μέχρι το μικρότερο χωριό από το οποίο περνούσε ο αγώνας, δεν ήταν δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιος ήταν το κεντρικό πρόσωπο. Σημαίες, πανό και μηνύματα σε τοίχους και σε σπίτια είχαν το ίδιο θέμα, εκφράζοντας με κάθε τρόπο την υποστήριξη του κόσμου στον τοπικό ήρωα. Τον επτάκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή Σεμπαστιάν Λεμπ. Εύκολα, λοιπόν, μπορεί να καταλάβει κανείς την απογοήτευσή τους όταν ο Αλσατός εγκατέλειψε μόλις στην 3η ε.δ. από σπασμένο κινητήρα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι συνειδητοποιήσαμε πως ο «Σεμπ» εγκατέλειψε από τις αντιδράσεις του κόσμου στην ειδική! Μέσα σε ελάχιστα λεπτά οι ζητωκραυγές, οι πανηγυρισμοί και τα τραγούδια έδωσαν τη θέση τους στην κατήφεια και την απόλυτη σιωπή. Κάτι τέτοιο δεν έχουμε συναντήσει άλλη φορά σε αγώνα του WRC...
Σε εκείνο το σημείο, λοιπόν, όλοι τάχθηκαν υπέρ ενός άλλου «Σεμπ», του Οζιέ, ο οποίος έμεινε μόνος και διατήρησε ψηλά τη σημαία της Citroen, σημειώνοντας την πέμπτη φετινή του νίκη. Μάλιστα, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα μόνο εύκολα δεν επιτεύχθηκε, αφού τόσο ο Ντάνι Σόρντο όσο και ο Πέτερ Σόλμπεργκ, μέχρι τη στιγμή που είχε ένα κλαταρισμένο ελαστικό, ακολούθησαν κατά πόδας τον Γάλλο, μην επιτρέποντάς του να χαλαρώσει. Ο Ισπανός οδηγός της Mini ήταν εκείνος που χαρακτηρίστηκε από όλους ως ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα, αφού δεν ήταν μόνο η 2η θέση της Γενικής που σημείωσε, αλλά και οι επιδόσεις του γενικότερα που έδειξαν ότι είναι ικανός μέχρι και για νίκη σε αγώνα του Πρωταθλήματος. Ο Σόλμπεργκ, από την πλευρά του, στάθηκε άτυχος με το κλατάρισμα, ενώ μετά τον τελικό τεχνικό έλεγχο τέθηκε εκτός αγώνα, αφού το DS3 του βρέθηκε κατά 4 κιλά ελαφρύτερο από το επιτρεπόμενο... Κάπως έτσι ο Μίκο Χίρβονεν ανέβηκε στο 3ο σκαλί του βάθρου, αφότου για ακόμα έναν αγώνα ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα του «προσέφερε» απλόχερα τη θέση του. Έτσι, με δεδομένα την εγκατάλειψη του Λεμπ, τη νίκη του Οζιέ και την 3η θέση του Φινλανδού, με το τέλος του δέκατου γύρου του θεσμού η μάχη του τίτλου αρχίζει από την αρχή...

Πάλι Παρίσι!
Συνήθως ο δρόμος της επιστροφής μοιάζει πιο σύντομος. Διατηρώντας την ψυχραιμία μας με τα εκνευριστικά όρια ταχύτητας, αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε με το Θ.Η. περί WRC (τι άλλο...) και DS3. Ο αγώνας μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, κυρίως λόγω των ανθρώπων. Δεν έχουμε συναντήσει κριτές και μέλη οργάνωσης που να διακρίνονται από τόση ευγένεια αλλά και γνώση του θέματος. Η παιδεία τους γύρω από τους αγώνες μάς εντυπωσίασε, και αυτό αντικατοπτριζόταν στις ειδικές, μέσα από τις αντιδράσεις και τη γενικότερη παρουσία των θεατών. Οι Γάλλοι είναι λάτρεις των ράλλυ, και το αποδεικνύουν σε κάθε περίπτωση. Όπως σε αυτήν του DS3 R. Ενός γαλλικού μοντέλου με αγωνιστικές καταβολές, αλλά σύμφωνου με τις απαιτήσεις της εποχής. Καμία σχέση με αγωνιστική ρεπλίκα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο hot hatchback που θα μπορούσε να «κοιτάξει» στα μάτια τον έντονο ανταγωνισμό στην κατηγορία και να παίξει το ρόλο του. Το διακριτικό «World Champion» στον κινητήρα και στο εσωτερικό αποδεικνύει ότι αυτό το DS3 έχει ισχυρά όπλα στη φαρέτρα του για να μπει στη μάχη..._ Π. Τ.

«Με την πάροδο του χρόνου οι κανονισμοί άλλαξαν, οι αυτοκινητοβιομηχανίες το εκμεταλλεύθηκαν και οι αγωνιστικές ρεπλίκες μοιάζουν πλέον με είδος υπό εξαφάνιση.»

«Πιο φαρδύ και επιθετικό, από κάποιες γωνίες σίγουρα θυμίζει τον “ξάδερφό” του που φέρει τα χρώματα της Red Bull...»

«Η ύπαιθρος και η αρχιτεκτονική των σπιτιών άρχιζαν να θυμίζουν περισσότερο Γερμανία, την ώρα που οι πόλεις περιλάμβαναν όλο και πιο πολλούς... φθόγγους στις ονομασίες τους.»

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1 Οζιέ-Ινγκρασία Citroen DS3 WRC A/0 3:06:20.4
2 Σόρντο-Ντελ Μπάριο Mini JCW WRC A/0 3:06:26.7
3 Χίρβονεν-Λέχτινεν Ford Fiesta WRC A/0 3:09:47.0
4 Λάτβαλα-Αντίλα Ford Fiesta WRC A/0 3:09:50.7
5 Κούιπερς-Μικλότε Ford Fiesta WRC A/0 3:13:02.4
6 Χ. Σόλμπεργκ-Μάινορ Ford Fiesta WRC A/0 3:13:28.7
7 Όστμπεργκ-¶ντερσον Ford Fiesta WRC A/0 3:14:18.7
8 Μπλοκ-Τζουσελμίνο Ford Fiesta WRC A/0 3:14:45.9
9 Καμπανά-Ντε Καστέλι Mini JCW WRC A/0 3:14:59.1
10 Γουίλσον-Μάρτιν Ford Fiesta WRC A/0 3:16:21.2
Κυριότερες εγκαταλείψεις
Λεμπ-Ελενά (Citroen DS3) 3η Κινητήρας, Π. Σόλμπεργκ-Πάτερσον (Citroen DS3) Αποκλείστηκαν, Ράικονεν-Λίντστρομ (Citroen DS3) 3η Έξοδος, Μικ-Ναγκλ (Mini JCW) 13η Έξοδος

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.598 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ: 202 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ: 28 χλγμ./2.000-4.500 σ.α.λ.
ΚΙΒΩΤΙΟ: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
ΚΙΝΗΣΗ: Εμπρός
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ: Γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ: Ημιάκαμπτος άξονας, αντιστρεπτική
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ: 3.948x1.715x1.443 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.464 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 1.165 κιλά
ΔΙΑΣΤ. ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ: 215/40/18
0-100 χλμ./ώρα: 6,5 δλ.
0-400 μ.: 14,7 δλ.
0-1.000 μ.: 26,5 δλ.
ΤΕΛ. ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 235 χλμ./ώρα